aktuality rok 2016 - SDH Bohušovice nad Ohří

Přejít na obsah

aktuality rok 2016

aktuality
-10.9. 2016

Ústecký kraj předal dary dobrovolným hasičům za několik milionů korun

Most - Finále hasičských soutěží Stimax Cup a Tohatsu Fire Cup se uskutečnilo v Mostě ve Velebudicích. Při této příležitosti předal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček dary dobrovolným hasičům v hodnotě téměř 5 milionů korun. Další milion korun obdrželi hasiči od ČEZ Distribuce.
Celkem 33 měst a obcí obdrželo dary v podobě stříkaček, hadic a zásahových obleků v hodnotě 4 714 425 korun. „Nesmírně si vážím velmi důležité a zodpovědné práce hasičů. Podílí se na záchraně jak našich životů, tak domovů a proto je nutné naše sbory vybavovat co nejlepší technikou. A proto se bude Ústecký kraj snažit profesionální a dobrovolné hasiče podporovat i do budoucna," řekl hejtman Oldřich Bubeníček při slavnostním předávání.
Letos poprvé také hasiči obdrželi šek v hodnotě milion korun z rukou místopředsedy představenstva společnosti ČEZ Distribuce Vladimíra Budínského. „Vážíme si práce nejen profesionálních hasičů, ale také Sborů dobrovolných hasičů, jejichž jednotky zřizují zpravidla obce či menší města. Především v době větrných kalamit, či mimořádných událostí, jakými jsou například povodně, dochází k úzké spolupráci našich techniků i montérů a jednotlivých sborů. Sami si navíc uvědomujeme, že je potřeba vychovat novou generaci jak energetiků, tak také mladých hasičů, právě kterým je určena naše pomoc," říká místopředseda představenstva ČEZ Distribuce Vladimír Budinský.
„Velmi si vážíme podpory jak Ústeckého kraje, tak ČEZ Distribuce. Tyto prostředky nám pomůžou k stále kvalitnější výchově mladé generace, která může potom v budoucnu nastoupit k jednotkám sborů hasičů v obcích nebo i k těm profesionálním," vyjádřil poděkování Jiří Henc, starosta Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Neodmyslitelnou činností hasičů je také právě práce s mládeží i kulturní a společenská činnost v obci. „Chtěl bych poděkovat dobrovolným hasičům za jejich spolupráci nejen při požárech, ale i povodních a dalších mimořádných událostech a také Ústeckému kraji za podporu jak materiální, finanční i tu logistickou," řekl Roman Vyskočil, ředitel Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

Zdroj: Server e-mostecko.cz  

-18.8. 2016

Děti si hrály se zápalkami, přitom shořelo pole
Litoměřice - Hloupá hra dětí způsobila požár strniště o velikosti několika hektarů. K požáru strniště na poli pod Bílou strání vyjelo ve čtvrtek odpoledne několik hasičských jednotek.
Zasahovaly zde dva výjezdy profesionálních hasičů z Litoměřic, SDH Litoměřice, Terezín a Bohušovice. Pole se podařilo během necelé hodiny uhasit. Podle našich informací požár měly způsobit čtyři děti, které také policie u pole našla. Škoda bude spíše v ceně výjezdu hasičů než na shořelém strništi.

Autor: Karel Pech
Zdroj: http://litomericky.denik.cz

-2.6. 2016

Seznam hasičů a dobrovolníků, kteří se podíleli na cvičné stavbě PPO Bohušovice nad Ohří za rok 2016

 

Příjmení, jméno

14.5.2016

28.5.2016

celkem hodin

Hasiči

Barcal

Jiří

7

-

7

 

Barcal

Marek

5

5

10

 

Bohuslav

Martin

7

5

12

 

Čáp

Václav

7

5

12

 

Čapek

Karel

7

-

7

 

Čvančara

Jiří

7

-

7

 

Daněk

Lukáš

7

5

12

 

Johnová

Barbora

1,5

1,5

3

 

Jonáš

Pavel

7

5

12

 

Kafka

Josef

-

5

5

 

Kirchner

Petr

7

5

12

 

Koranda

Ondřej

-

5

5

 

Malík

Petr

4

-

4

 

Mihulka

Oldřich

-

5

5

 

Quirsfeld

Tomáš

-

5

5

 

Rožec

Milan

-

5

5

 

Rumanová

Kristýna

1,5

-

1,5

 

Šulc ml.

Martin

7

-

7

 

Šulc st.

Martin

7

6

13

 

Šulcová

Vendula

-

5

5

 

Tomášek

Karel

7

6

13

 

Tvrdík

Roman

7

6

13

 

Vokál

Václav

-

5

5

 

Zelinka

Petr

7

-

7

 

Žalud

Jaroslav

7

5

12

Hasiči celkem hodin :

199,5 hodin

Dobrovolníci

Šimek

Martin

7

5

12

 

Štercl

Jakub

7

5

12

 

Štícha

Jiří

6,5

5

11,5

 

Jonáš

David

-

5

5

 

Rokoš

Milan

-

5

5

 

Kratochvíl

Martin

-

5

5

Dobrovolníci celkem hodin :

50,5 hodin

Celkem hodin na cvičné stavbě PPO Bohušovice za rok 2016:

250 hodin

-14.5. 2016

Hasiči si v Bohušovicích vyzkoušeli stavbu protipovodňové stěny
Čtyřiadvacet hasičů ze zdejšího sboru spolu s několika dobrovolníky z města stavělo v sobotu cvičně část mobilní protipovodňové stěny vedoucí od železničního náspu k obydlené části města.
Montáž s proměřováním horní části stěny byla hotová během tři a půl hodiny. „Nemáme stanoven časový limit. Povodeň nepřichází tak rychle a v plné síle, abychom montáž nezvládli včas.
V případě hrozby ji smontujeme do takové výšky, jakou obdržíme informaci od kompetentních orgánů. Každý rok stavíme cvičně minimálně jednu třetinu délky mobilní stěny.
Tento úsek, který patří mezi ty pracnější, stavíme už potřetí. Při povodni v roce 2013, kdy bylo hrazení už funkční, tady voda dosáhla výšky jednoho metru.
Vzpomínám si, jak to bylo úžasné, kolik lidí bez rozdílu věku nám přišlo pomoci," uvedl Martin Šulc, velitel bohušovických hasičů.

Město obepíná prstenec protipovodňové ochrany dlouhý téměř 2,8 kilometru, asi polovinu tvoří zemní val, 176 metrů betonová zeď a 678 metrů mobilní hrazení. Jižní část města chrání železniční násep.
Protipovodňová ochrana je v majetku státního podniku Povodí Ohře, proto i nad stavbou hrazení dohlíželi a měření prováděli jeho pracovníci.

Autor:  Václav Sedlák
Zdroj: litomericky.denik.cz




-14.2. 2016

Počet požárů v roce 2015 oproti předloňskému roku stoupl
Nárůst počtu požárů v roce 2015 oproti roku 2014 je 17 %. Celkem v roce 2015 hasiči zasahovali u téměř 20 tisíc požárů.
Z ohrožených prostor bylo v roce 2015 evakuováno 63 462 osob.

Zdaleka nejčastější příčinou požáru je nedbalost dospělých osob. Ta dosáhla loni počtu 5679 případů. Vzrostl počet požárů z důvodu závady topidel.
Zdánlivě pak vzrostl počet požárů z důvodu závady komínů. Zde jde však o důsledek změny metodiky v evidenci požárů, takže počet požárů z důvodu závady komínů v roce 2014 a 2015, viz tabulku níže, nelze porovnávat. Stejně tak nelze porovnávat kategorii Nedbalost dospělých. Do této kategorie jsou nově začleněny případy vznícení potravin při vaření a ostatní nedbalosti beze škod a následků na zdraví.

Z ohrožených prostor bylo v roce 2015 evakuováno 63 462 osob. Hasiči zasahovali u téměř 20 000 požárů. Ty se odehrály nejčastěji v domácnostech. V roce 2015 přišlo v důsledku požáru o život 115 osob.

Nárůst celkového počtu požárů byl dán hlavně extrémně suchým létem, kdy v některých dnech likvidovali hasiči až dvě stovky požárů (přitom denní průměr je 50 požárů). Navíc se jednalo o rozsáhlé požáry, jejichž likvidace trvala i několik dní a zasahovaly při nich desítky, někdy i stovky hasičů. Během dvou letních měsíců došlo na našem území k 5 275 požárům, z toho více než 70 % bylo v přírodním prostředí. V tomto období vzniklo 92 požárů se škodou nad 1 milion korun.

Největším požárem loňského roku byl požár propylenu v etylenové jednotce ve společnosti Unipetrol v Záluží u Mostu dne 13. srpna. Škoda tohoto požáru se vyšplhala na 641 000 000, při jeho likvidaci se zranilo 32 hasičů a 3 142 osob muselo být evakuováno.

Zdroj: http://www.tzb-info.cz




Návrat na obsah
TOPlist